Logo View on People

Het leven in de stad

In deze rubriek wil ik een aantal indrukken geven over het leven in Amsterdam.
Het is zaterdagmiddag en op de Dam is er weer een demonstratie. Waarvoor is onduidelijk.  Het is ook niet bij te houden, als bijen verspreiden mensen zich door de straten. Toen wij ongeveer 10 jaar geleden in het centrum kwamen wonen waren er vooral veel Japanners. Daarna de Russen en vervolgens Chinezen die de stad veelvuldig bezochten. Zwaar rokend en eigenlijk nauwelijks bewust van wat er om hen heen gebeurde. Snel een foto makend als de vinger van de gids ergens naar toe wijst. Maar ja, betekenis geef je achteraf. Nu zijn er vooral veel bezoekers uit de Zuid Amerikaanse landen.
De massa verplaatst zich per boot (favoriete muziek is meestal van Andre Hazes), tuk-tuk, fietstaxi, waterfiets, huurfiets of SUV. Steeds vaker ook als groep wandelend, zwalkend (type feestvarken: “bijzonder” gekleed), op de Solex, bierfiets of per paardenkoets.
Vandaag ontdekte ik dat bij de zwalkende groepen, niet alleen het feestvarken in een bijzonder kostuum wordt gehesen, maar ook de overige feestgangers herkenbaar zijn door allemaal dezelfde kleur broek, rok of sjaal te dragen, alsof het een fanclub  betreft.
Wij weten ook precies wanneer de vakantieperiode is aangebroken in de andere Europese landen. Vooral Engelsen, Duitsers, Fransen en Spanjaarden komen per budget maatschappijen  drie dagen blowen en drinken en slapen de roes uit op straat. Maar vergeet ook onze eigen landgenoten niet. Bij een dagje Amsterdam, lijkt het wel of zij er wonen zo wordt er bezit van genomen. Het leven in de stad is dan ook beslist meervoudig kijken….